Elk jaar organiseren de sociale buurtrestaurants van Resto VanHarte in heel Nederland speciale ontmoetingsdiners in het kader van de ‘Week tegen Eenzaamheid’ (1-8 oktober). Dat gebeurde zelfs in het coronajaar 2020. Wel moest er natuurlijk rekening worden gehouden met beperkende maatregelen, kleinere groepen, aangepaste tijden en meerdere shifts. Desondanks konden er in het hele land vele geslaagde ontmoetingsdiners worden gehouden, dit jaar rondom het thema ‘Jong en Oud’.

Dankzij een donatie van de BLADT-stichting konden meerdere ontmoetingsdiners worden georganiseerd in Utrecht, Leiden en Enschede. Ook in andere steden waren er ontmoetingsdiners. Elke stad had een eigen benadering: soms met buurtgenoten, bij zorgcentra, met hulp van kleinkinderen van gasten, of met muziek van studenten of andere bijzondere gasten.
Hieronder ter illustratie een beschrijving van de (door BLADT gesponsorde) ontmoetingsdiners in Utrecht.

NB vanwege de huidige (strenge) lockdown werken de resto’s tijdelijk alleen met afhaalmaaltijden. Voor nadere info en een restaurant in de buurt: zie deze website.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is restoVanHarte_2020b-1024x518.jpg

_______ VERSLAG: WEEK TEGEN EENZAAMHEID 2020 IN UTRECHT ________

Natuurlijk organiseerde Resto VanHarte Utrecht in Kanaleneiland en in Leidsche Rijn bijzondere diners in de Week tegen Eenzaamheid. Dit jaar waren het er maar liefst drie! Het thema tijdens de Week tegen Eenzaamheid was dit jaar het verbinden van generaties.

Het eerste diner vond plaats in Kanaleneiland en werd georganiseerd in samenwerking met De Zonnebloem Utrecht. Het nieuwe bestuur van De Zonnebloem kwam kennis maken en deed een kort praatje. Studenten van de Hogeschool Utrecht hadden een quiz georganiseerd die verbindend was. De gasten kregen vragen voorgelegd over De Zonnebloem, Resto VanHarte en algemene kennisvragen. Op deze manier kon iedereen aan tafel wel een aantal vragen beantwoorden! De gasten van de Zonnebloem en andere gasten raakten in gesprek over de vragen en de studenten waren de gangmakers. Tijdens de gangen konden gasten vragen trekken uit de ‘kletspotjes’ die de studenten met de hand hadden gemaakt. Er zaten vragen in om elkaar wat beter te leren kennen. Maar wel in kleine lettertjes… Hierdoor hadden jong en oud elkaar wel degelijk nodig tijdens het diner! De winnaars van de quiz gingen naar huis met een dinerbon voor Resto VanHarte. Maar dat niet alleen: Het VanHarte team heeft ook een heerlijke cake gebakken. Elke gast kreeg twee stukjes mee naar huis krijgt in een pakketje om te delen met iemand in de buurt, die wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Zo kunnen ook onze gasten de zorg en aandacht weer verder dragen naar iemand in hun eigen omgeving.

Het tweede diner vond plaats in Leidsche Rijn. Dit was tevens de eerste keer dat er een dubbele shift werd gedraaid in buurtcentrum Bij de Buren, om zoveel mogelijk gasten plaats te bieden aan tafel. De ruimte leek leeg, maar puilde in werkelijkheid uit. Een deel van het team moest in de keuken blijven vanwege het maximum aantal mensen in de ruimte. Een fotojournalist van weekkrant De Brug legde de ontmoeting vast voor de krant. Oudere gasten uit Leidsche rijn maar ook Overvecht en Kanaleneiland schoven aan, samen met jongere mensen uit de wijk. Drie generaties samen aan tafel, gebogen over een quiz samengesteld uit vragen van en over onze gasten en team zelf, die door studenten van de Hogeschool Utrecht was samengesteld. De teams waren aan elkaar gewaagd en de vraag over het aantal inwoners van de stad Utrecht moest de doorslag geven. De winnaars gingen naar huis met de eer en met dinerbonnen voor Resto VanHarte. Bovendien waren ook hier pakketjes met lekkers en een briefje om een buurtbewoner een hart onder de riem te steken.

Ook het derde diner vond plaats op de locatie Leidsche Rijn. De gasten konden weer meedoen aan een quiz die door de studenten was georganiseerd, met vragen die de studenten verzameld hadden bij de entree van gasten. Dus spannende vragen over VanHarte, Utrecht en elkaar, samen te beantwoorden door gasten van drie generaties… Dat leverde veel stof tot praten op. Een gast vroeg tevoren of ze wellicht niet hoefde mee te doen aan de quiz, maar juist zij ontpopte zich tot de meest fanatieke deelnemer die de zelfs het stellen van de vragen van de studenten overnam! Uiteindelijk zijn ook hier de winnaars met dinerbonnen naar huis vertrokken, en kregen zij van de studenten heerlijke taartpakketjes mee voor een ontmoeting met een eenzame bekende of onbekende in hun eigen buurt.